به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری برنا، پس از شروع جنگ روسیه با اوکراین، کشورهای اروپایی در کوتاه ترین زمان ممکن تحریمهای جدیدی علیه مسکو اعمال کردند که عمده آن ها در زمینه انرژی بود. این امر به اقتصاد اروپا ضربه شدیدی زد و روسیه را نیازمند ورود به بازارهای جدید کرد.
وی افزود: با توجه به شرایط ویژه و مناسبی که ایران به لحاظ ژئوپولتیک دارد، ما به راحتی می توانیم با استفاده از گاز روسیه تبدیل به هاب انرژی منطقه شویم. باید توجه داشته باشیم که ما مصرف گاز بالایی داریم و در این بخش مازادی برای صادرات نداریم. بنابراین، سوآپ گاز روسیه می تواند فرصت خوبی برای ما در زمینه صادرات گاز باشد. از طرف دیگر، اگر به سمت ال ان جی و تولید آن حرکت کنیم می توانیم در بازارهای جهانی عرضه گاز طبیعی حرف های زیادی برای گفتن داشته باشیم.
تجارت نفت خام بر اساس صادرات دریایی است و امکان تغییر مشتریان و مقاصد صادراتی به راحتی وجود دارد و روسیه با اعمال تخفیف های مختلف، بازارهای صادراتی جدیدی به جای اروپا در شرق آسیا پیدا کرد. کشورهایی نظیر چین و هند از این فرصت ایده آل و تخفیف مناسب روسیه حداکثر استفاده را کردند و روسیه در حال تبدیل شدن به بزرگ ترین صادرکننده نفت به این کشورها است.
این کارشناس انرژی خاطرنشان کرد: اگر بتوانیم سوآپ گاز روسیه را به صورت جدی پیش ببریم و قراردادهای عرضه پایداری مانند آنچه با ترکیه منعقد کردیم، رقم بزنیم، می توانیم به توسعه زیرساخت های خود بپردازیم و اشتغال زایی داشته باشیم. از طرف دیگر، با توجه به توسعه صنایع انرژی بر شاید در آینده به گاز وارداتی از روسیه نیاز داشته باشیم و در داخل از آن بهره ببریم.
وی گفت: افزایش مبادلات انرژی با کشورهای منطقه از جمله سوآپ گاز روسیه می تواند به در هم تنیدگی روابط سیاسی و اقتصادی ما با کشورهای منطقه کمک کند و به تقویت موقعیت سیاسی ایران منجر شود. نمونه این موضوع را در مورد عراق دیدیم. این کشور با توجه به نیازش به نفت ما توانست معافیت تحریمی بگیرد. این اتفاق می تواند برای کشورهای دیگر نیز رخ دهد. به طوری که افغانستان و پاکستان نیز به لحاظ سیاسی و اقتصادی به ما وابسته شوند.
افشین غلامعلی پور کارشناس انرژی در گفت وگو با خبرنگار نفت خبرگزاری برنا نظرات خود را در این باره بیان کرد.
وی ادامه داد: در حال حاضر، با توجه به اینکه خط لوله انتقال گاز که از روسیه، ترکمنستان و پاکستان می گذرد و در نهایت به هند می رسد، تکمیل نشده است، می توانیم از طریق تکمیل کردن خط لوله گاز خود به پاکستان به راحتی سوآپ گاز به ترکمنستان را داشته باشیم. از طرف دیگر، این امکان وجود دارد که حجم صادرات خود به ترکیه و عراق را افزایش دهیم. این اقدامات کمک می کند تا بهتر و بیشتر از فرصت پیش آمده در زمینه سوآپ گاز روسیه بهره ببریم. این اقدام به شدت می تواند در تبدیل شدن کشورمان به هاب گازی و انرژی منطقه موثر باشد.