بر اساس گزارش شرکت ملی نفت ایران، ایران با بیش از ۳۳ تریلیون مترمکعب ذخایر گاز باقیمانده، سهمی معادل ۱۶.۶ درصد از کل ذخایر اثبات شده گاز جهان را در اختیار دارد و براساس گزارش بررسی آماری شرکت بیپی در سال ۲۰۱۹، ایران با بهرهمندی از ۳۲ تریلیون مترمکعب ذخایر گازی، از این منظر در رتبه دوم جهانی قرار دارد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری برنا، ایران در عین حال از نظر دارا بودن حجم بالای ذخایر نفت و گاز، صدرنشین است در استفاده از این ذخایر، نمرهی بسیار پایینی داشته و با این منابع عظیم، صادرات بسیار ضعیفی دارد؛ منابعی که میتوانستند سبب رشد و توسعهی کشور شوند، در داخل سوزانده میشوند و چالشی به نام چالش ناترازی گاز را پدید میآورند.
با این حجم ظرفیت اما ایران نتوانسته در بازی صادرات جهانی، نقشی ایفا کند چرا که بزرگترین مصرف کنندهی ایران، خود این کشور است؛ حجم گازی که در داخل مصرف میشود به اندازهای بالاست که کشور را به خصوص در فصول سرد سال با مشکل تأمین مواجه میکند، به این معنا که مصرف داخلی بیش از ظرفیت تولید است و این مشکلی است که در چند سال اخیر، به شدت گریبان ایران را گرفته است. مصرف افسارگسیختهی گاز خانگی، علاوه بر تأثیر منفی بر صادرات، صنایع و نیروگاهها را هم در فصول سرد سال با مشکل مواجه میکند.
البته که صادرات ایران همچنان به شکل دست و پا شکستهای به برخی کشورهای همسایه فعال است اما انتظار میرفت با توجه به شرایط ایدهآل ایران از منظر ذخایر، این صادرات بسیار بیشتر از وضع موجود باشد.
او همچنین اضافه کرده: « زمانی که قیمت گاز ارزان باشد طبیعتا کسی به دنبال بخاری با راندمان بالا نمی رود، نیروگاه ها خود را بهینه نمیکنند، صنایع نیز به دنبال راهکارهایی برای صرفهجویی سوخت نمیروند.»