در میان تمام بیماریهای بالقوه مرتبط با قند، ارتباط بین قند و پوسیدگی دندان شاید تایید شدهترین مورد باشد. قند چنان دشمن بزرگی برای سلامت دهان و دندان محسوب میشود که مطالعهای در سال ۱۹۶۷ آن را مقصر اصلی پوسیدگی دندان نامید. از آن زمان تاکنون، دندان پزشکان خواستار اعمال محدودیتهای سختگیرانهتر برای مصرف قند شده اند.
چاقی
نارسایی کبد
اما اسید اوریک یکی از محصولات جانبی سوخت و ساز قند نیز است و پژوهشی جدید نشان داده است مصرف بیش از اندازه قند میتواند یک عامل خطر آفرین برای ابتلا به نقرس باشد. نتایج مطالعهای در سال ۲۰۰۸ نشان داد، مصرف نوشیدنیهای غیر الکلی شیرین شده با قند و فروکتوز با خطر افزایش یافته ابتلا به نقرس در مردان مرتبط است.
سرطان لوزالمعده
کمبودهای تغذیهای
افزایش وزن
زوال شناختی
نتایج مطالعهای که با حضور ۵۱ هزار و ۶۰۳ زن بین سالهای ۱۹۹۱ تا ۱۹۹۹ انجام شد، نشان داد، خطر ابتلا به دیابت در میان زنانی که نوشیدنیهای شیرین شده با قند مصرف کرده اند، بیشتر بوده است. مصرف این قبیل نوشیدنیها نه تنها با اضافه وزن بلکه با ابتلا به بیماری دیابت مرتبط است.
بیشتر افراد مبتلا به کبد چرب غیر الکلی با عوارض چندانی مواجه نیستند و اغلب از بیماری خود نیز آگاه نیستند. اما در برخی افراد تجمع چربی میتواند به ایجاد زخم در کبد و در نهایت نارسایی این اندام منجر شود.
این ایده که رژیم غذایی با قند بالا میتواند یک عامل خطر آفرین برای بیماری کلیه باشد هنوز در حد فرضیه است، اما دلایلی برای نگرانی وجود دارند.
دیابت
برخی مطالعات رژیمهای غذایی سرشار از قند را با ابتلا به سرطان لوزالمعده، یکی از مرگبارترین اشکال سرطان، مرتبط دانسته اند. این پیوند میتواند به واسطه ارتباط رژیمهای غذایی سرشار از قند با چاقی و دیابت – هر دو خطر ابتلا به سرطان لوزالمعده را افزایش میدهند – شکل بگیرد.
به گفته پژوهشگران مطالعات بیشتری در زمینه تایید ارتباط قند با اشتهای سیری ناپذیر باید صورت بگیرد، اما نتایج به دست آمده تاکنون نگران کننده هستند.
بین سالهای ۱۹۸۸ تا ۲۰۰۸، شیوع دیابت در آمریکا به میزان ۱۲۸ درصد افزایش یافت. امروز، حدود ۲۵ میلیون نفر در این کشور با دیابت دست و پنجه نرم میکنند. کشورهایی با مصرف بالای قند شاهد نرخهای بالاتر بیماری دیابت نیز هستند.
فشار خون بالا
هنگامی که یک وعده غذایی سرشار از قند مصرف میکنید، تقاضای بدن برای انسولین، هورمونی که به بدن در تبدیل مواد غذایی به انرژی قابل استفاده کمک میکند، افزایش مییابد. اما هنگامی که سطوح انسولین بالا باقی میماند بدن شما حساسیت کمتری نسبت به این هورمون پیدا میکند و گلوکز در خون ساخته میشود.
غذاهای شیرین کالری فراوانی دارند، اما در زمینه ارضا گرسنگی چندان خوب عمل نمیکنند. به عنوان مثال، هنگامی که پژوهشگران عادات غذایی گروه بزرگی از مردان ژاپنی را مورد مطالعه قرار دادند، دریافتند ارتباط قابل توجهی بین میزان قند دریافتی و افزایش وزن وجود دارد. این ارتبط حتی پس از در نظر گرفتن عوامل دیگری مانند سن، شاخص توده بدنی، کل کالری دریافتی، مصرف الکل، سیگار کشیدن و ورزش منظم نیز همچنان وجود داشت.
هورمون لپتین به بدن شما میگوید چه زمانی به اندازه کافی غذا خورده اید. افرادی که در آنها مقاومت به لپتین ایجاد میشود، سیگنال «من سیر هستم» را هرگز دریافت نمیکنند و از این رو مانعی اساسی در برابر کنترل وزن شکل میگیرد. چند مطالعه به این نکته اشاره داشته اند که مقاومت به لپتین میتواند از عوارض جانبی چاقی باشد و نه علتی که به آن منجر میشود. اما پژوهشی که روی موشها صورت گرفته نشان داده است مصرف بیش از اندازه فروکتوز میتواند به صورت مستقیم به سطوح بیش از حد لپتین و کاهش حساسیت بدن نسبت به این هورمون منجر شود. (با حذف فروکتوز از رژیم غذایی موشها این آثار به طور طبیعی معکوس شد.)