آب و برق سریلانکا تحت سیطره متخصصان ایرانی


به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری برنا، در سال ۲۰۰۸ در پی دیدار روسای جمهور وقت ایران و سریلانکا، حجم معاملات اقتصادی افزایش یافت و امروز نیز ایران آمادگی اجرا و پیشبرد پروژه‌های مختلف در حوزه‌های آب و انرژی را دارد.

ظرفیت گسترش روابط ایران و سریلانکا بیش از آن چیزی است که امروز برقرار است و وجود دارد، آنطور که علی‌اکبر محرابیان وزیر نیرو در دیدار با چامال راجاپاسکا وزیر آبیاری کشور سریلانکا اعلام کرد: تشکیل کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی، سیاسی و فرهنگی برای تحقق این امر موثر است.

وی اظهار داشت: وزارت نیرو از سوی ایران مسئول این کمیسیون شناخته می‌شود و تشکیل این کمیسیون مشترک موجب می‌شود در کنار احیای روابط، مسیر آینده شناسایی و برنامه‌های لازم بر اساس آن پیش‌بینی شود.

وزیر نیرو ضمن اشاره به وجود روابط تاریخی بین دو کشور ایران و سریلانکا، نسبت به افتتاح پروژه احداث نیروگاه توسط متخصصان ایرانی در کشور سریلانکا در آینده نزدیک ابراز امیدواری کرد و گفت: شرکت‌های ایرانی برای انجام پروژه‌های حوزه آب و برق توانمند هستند و در این باره آنچه که مهم به نظر می‌رسد، مدل و مطالعات اقتصادی اجرای این پروژه‌ها است.

آب و برق سریلانکا تحت سیطره متخصصان ایرانی

وی با اشاره به اهمیت پروژه بزرگ و چندمنظوره «اوما اویا» توسط شرکت متخصص ایرانی در سریلانکا، اظهار کرد: پیشبرد این پروژه موفق توسط مهندسان ایرانی نتیجه تجربه همکاری ایران و سریلانکا است و لازم است در کنار تسریع در پیشبرد مراحل نهایی، این پروژه بزرگ به شرکت‌های ایرانی و سریلانکایی معرفی شود تا جذابیت سرمایه‌گذاری را فراهم کند.

محرابیان با بیان اینکه امروز بالغ بر ۱۳ هزار مگاوات نیروگاه برق‌آبی در ایران وجود دارد، تصریح کرد: با احداث این نیروگاه در سریلانکا، ظرفیت تولید ۱۲۰ مگاوات برق فراهم می‌شود که با ارزش افزوده قابل توجهی همراه است. افتتاح این پروژه برای توسعه همکاری‌های دوطرف مفید است و افتتاح و پیشبرد این پروژه می‌تواند نقطه عطفی بر توسعه روابط مشترک بین دو طرف باشد.

بخوانید:  ابقای دقیقی در شمس آذر

در ادامه چامال راجاپاسکا وزیر آبیاری کشور سریلانکا ضمن ابراز خرسندی جهت ایجاد زمینه توسعه همکاری‌ها و گسترش روابط با ایران، گفت: در سریلانکا سه وزارتخانه نیرو، آب و آبیاری فعال است. ۵۰ درصد انرژی مورد نیاز این کشور از طریق آب و بخشی نیز از طریق انرژی‌های تجدیدپذیر دیگر از جمله انرژی خورشیدی و بادی تامین می‌شود.

طرح چند منظوره اومااویا در جنوب شرقی سریلانکا و ۲۰۰ کیلومتری شرق کلمبو، پایتخت این کشور و در منطقه ای نسبتا محروم و خشک قرار دارد. این پروژه عظیم و منحصر به فرد شامل ساخت «۲ سد»، «تونل انتقال آب» و «دو واحد نیروگاه زیرزمینی برق آبی هریک ۶۰ مگاوات (در مجموع ۱۲۰)» می‌شود.

آب و برق سریلانکا تحت سیطره متخصصان ایرانی

اجرای این پروژه ظرفیت آب مازاد رودخانه‌های اومااویا و ماهاتوتیلااویا را به منطقه کم‌آب استان اووا منتقل کرده و انتقال سالیانه ۱۴۵ میلیون متر مکعب آب به مناطق کم بارش موجب توسعه و رونق کشاورزی در ۵۰۰۰ هکتار در مناطق پایین دست می شود.

شرایط جغرافیای خاص کشور سریلانکا با ۱۰۳ رشته رودخانه و بارش‌های شدید موسمی می‌شود به همین دلیل این کشور مشکلاتی در زمینه مدیریت منابع آبی و تأمین برق دارد که در پروژه چندمنظوره اومااویا، هر دوی این موارد دیده شده به‌طوری که با ساخت دو سد جریانی، تونل، نیروگاه زیرزمینی، خط انتقال آب و خطوط انتقال برق، این مگاپروژه با سرمایه‌گذاری ۵۲۰ میلیون دلاری توسط دولت سریلانکا، اجرایی شده است.

دو واحد نیروگاه زیرزمینی ۶۰ مگاواتی در عمق ۷۵۰ متری زمین مجموعا به ظرفیت ۱۲۰ مگاوات ایجاد خواهد شد و تونل اصلی بلند آبرسان پروژه به طول ۱۵.۳ کیلومتر آب سدها را به نیروگاه منتقل می کند.

بخوانید:  قوه قضاییه نقشه‌های یک چهره شناخته شده اقتصادی را نقش بر آب کرد

آب و برق سریلانکا تحت سیطره متخصصان ایرانی

همچنین خط انتقال برق فشار قوی ۱۳۲ کیلوولت به‌طول ۲۲.۷ کیلومتر که برق تولیدی نیروگاه اومااویا را به پست‌های برق مونراگله و بادوله متصل کرده و از این طریق به شبکه سراسری سریلانکا متصل می شود. این پروژه مجموعاً در مساحتی با طول و عرض ۲۳ کیلومتر در ۴۰ کیلومتر، در منطقه‌ای کوهستانی با بارش‌های موسمی سنگین و بدون جاده‌های دسترسی اجرایی شده، با این شرایط، این پروژه پیچیدگی‌ها و مشخصات منحصربه‌فردی داشته، از جمله آنکه یک شفت قائم ۷۰۰ متری با قطر ۳ متر ایجاد شده تا نیروگاه برق در عمق ۷۵۰ متری زمین احداث شود و آب با فشار برای تولید برق به نیروگاه منتقل شود.

مهندسان ایرانی به‌گونه‌ای با استانداردهای دقیق کار را به اجرا رسانده‌اند که در مدت چندین ساله اجرای این پروژه، با وجود پیچیدگی‌های طرح و شرایط سخت محیطی، هیچ خسارت جانی و مالی نداشته‌ایم.

انتهای پیام/



منبع