این متخصص تغذیه و رژیم درمانی دانشگاه تاکید کرد: در تنظیم رژیم غذایی پیش از بارداری، توجه به نسبت بین دریافت پروتئین، کربوهیدرات و چربی، نوع پروتئین، کربوهیدرات و چربی دریافتی و زمان مصرف وعدهها و میان وعدههای غذایی با توجه به تغییرات هورمونی در شبانه روز، وضعیت دریافت مواد معدنی و ویتامینها بسیار مهم است.
آیا این خبر مفید بود؟
اسلامیان اضافه کرد: وجود ذخیره کافى املاح و ویتامینها در بدن، برای دوران بارداری ضرورى است، بنابراین علاوه بر پیروی از رژیم غذایی سالم قبل از اقدام به بارداری، رعایت فاصله ایمن، بین باردارىهای متوالی(به اندازه حدود سه سال) ضرورى است، مادرانی که قصد بارداری دارند باید از استعمال دخانیات و مصرف نوشیدنیهاى الکلى از قبل از اقدام به بارداری پرهیز کنند تا در دوران بارداری بر عدم استفاده از آنها پایبند بمانند.
اسلامیان با بیان اینکه تغذیه مناسب در دوران بارداری باید شامل سه اصل کفایت، تعادل و تنوع باشد، گفت: مادر باردار باید در طول روز به میزان کافی و مناسب و به شکل متنوع از همه گروههای مواد غذایی، دریافت کند و توجهی به باورهای غلط و توصیههای غیرعلمی دیگران نکند.
اسلامیان با اشاره به اینکه زنان در سنین باروری، قبل از اقدام به بارداری باید الگوهای غلط غذایی خود را اصلاح کنند افزود: این مساله کمک می کند، با ذخایر کافی مواد مغذی دوران بارداری را طی کنند و در عین حال مادر و جنین نیز دچار کمبود مواد مغذی نشوند، وزن گیری جنین به درستی انجام شود، مادر دچار اضافه وزن بیش از حد نشود ومادر به پیروی از الگوی غذایی سالم عادت کند تا 9 ماه بارداری را به راحتی طی کند و در نهایت عدم دریافت مواد غذایی ناسالمی که در گذشته به مصرف آن ها عادت داشته، سخت و طاقت فرسا نباشد.برای مثال مادری که عادت داشته قبل از بارداری هر روز نوشابه و قهوه به مقدار زیاد دریافت کند، در دوران بارداری حذف این مواد غذایی میتواند چالش برانگیز شود، بنابراین اصلاح الگوهای غذایی قبل از اقدام به بارداری نقش مهمی در پیروی مادر از رژیم غذایی سالم دارد.
به گفته اسلامیان ارتباط تغذیه با باروری فراتر از بحث تعادل انرژی و وزن مناسب است؛ به این شکل که الگوی مواد غذایی دریافتی، نقش مهمی در پاسخهای هورمونی موثر در باروری دارد.
عضو هیأت علمی دانشگاه یادآوری کرد: مادران آینده نیز باید به رژیم غذایی خود از قبل از اقدام به بارداری و همچنین در دوران بارداری، توجه ویژهای داشته باشند؛ همچنین مراجعه به متخصصان تغذیه و بهرهگیری از مشاورههای درست و اصولی، در طی شدن این دوران نقش اثرگذاری دارد.
اسلامیان با اشاره به اینکه نان مصرفى در دوران بارداری باید از آرد سبوس دار، تهیه شده باشد (نان سنگک یا نان جو) توصیه کرد: نان هاى سفید و فانتزى مثل نان لواش، انواع باگت و نان ساندویچى را کمتر در رژیم غذایی خود مصرف کنید.
وی ادامه داد: زنان در سنین باروری، از سه ماه قبل از اقدام به باردارى روزانه یک عدد قرص اسید فولیک باید مصرف کنند؛ مصرف اسید فولیک قبل از بارداری از تولد نوزاد مبتلا به نقص لولههای عصبی جلوگیری میکند همچنین درباره میزان و زمان مصرف با متخصص زنان مشورت شود.
به گزارش خبرگزاری برنا، غزاله اسلامیان متخصص تغذیه و رژیم درمانی در پاسخ به این سوال که زنان باردار برای تضمین سلامت و رشد مناسب کودک از چه زمان و چه نوع رژیم غذایی را باید دنبال کنند، گفت: بهترین بازه زمانی برای رشد کودک هزار روز اول زندگی است؛ به عبارتی از آغاز بارداری مادر تا دومین سالگرد کودک، دورهای است که برخورداری از تغذیه مطلوب، پایه و اساس اصولی برای روزهای آینده را فراهم میکند.
به گفته این عضو هیأت علمی دانشگاه مصرف مخلوط غلات و حبوبات مانند عدس پلو، لوبیا پلو، عدسى با نان و خوراک لوبیا با نان، به جای برنج سفید به تنهایی، پروتئین مناسبتری را در رژیم غذایی براى زنان باردار تامین مىکند.
وی با انتقاد از این تفکر که زن باردار باید “اندازه دو نفر غذا بخورد” هشدار داد: میزان دریافت انرژی در این دوران حتما باید بر اساس سه ماهههای بارداری و تعداد جنینها کنترل شود، چرا که اگر افزایش وزن مادر باردار بیش از حد معمول و طبیعی باشد، بارداری را با مشکل مواجه خواهد کرد ،مسلما چنین وضعیتی به نفع جنین و مادر نیست.
وی تاکید کرد: همچنین مادران باردار باید به میزان کافی در روز آب بنوشند و بر اساس رنگ ادرار میزان آب دریافتی خود را تنظیم کنند، همچنین مصرف نوشابهای انرژی زا، قهوه، چای پررنگ و نوشابههای گازدار توصیه نمیشود؛ زیرا به دلیل کافئین بالا منجر به از دست دادن آب میشوند.
عضو هیأت علمی دانشگاه با اشاره به اینکه در صورت ابتلا به کم خونى و همچنین کمبود ویتامین D قبل از باردارى باید درمان انجام شود، خاطرنشان کرد: بسته به میزان و شدت این کمبودها، نوع درمان و میزان مصرف مکمل متفاوت است که باید با متخصص مشورت شود.
عضو هیأت علمی دانشگاه با اشاره به اینکه زنان باردار باید برنامه غذایی منظمی داشته باشد و وعده های غذایی را در یک باز زمانی مشخص مصرف کنند اضافه کرد: با استفاده از میان وعدههای سالم، تعداد وعدههاى غذایى را در روز افزایش دهند و در مقابل، حجم هر وعده غذایی را در برنامه غذایی خود کمتر کنند تا از نوسانات قند خون جلوگیری کنند.