به گزارش خبرگزاری برنا؛ یافته های یک پژوهش نشان می دهد شستوشو، پوستگیری و نگهداری در یخچال، سموم باقیمانده در خیار گلخانهای را کم میکند و تاثیر پوستگیری در از بین بردن سموم از دیگر روشها بیشتر است.
آیا این خبر مفید بود؟
انتهای پیام/
تاثیر نگهداری خیار در یخچال در از بین بردن سموم آن
دراین مطالعه میزان تاثیر نگهداری در دمای چهار درجه سانتیگراد (دمای یخچال) نیز مورد بررسی قرار گرفت. برای این کار نمونهها پس از برداشت درون نایلونهای پلاستیکی به یخچال منتقل شدند و در روزهای دو، پنج، هفت، ۱۰، ۱۴، ۱۷ و ۲۱ از یخچال خارج شده و میزان سموم درون آنها اندازهگیری شد.
اگر سم در سطح محصول باشد با یک شستشوی ساده تا حدی قابل حذف است. اما اگر سم از نوع نفوذی باشد، با گذشت زمان به داخل بافت گیاه نفوذ کرده و توسط شستشو از بین نمیرود. از آنجا که در این مطالعه شستشو در روز پس از سمپاشی انجام شد، به همین خاطر شستشو درصد بیشتری از این آفتکشها را از بین برد.
برای انجام این آزمایش خیارهای سبز گلخانهای که با چهار آفتکش دیازینون، ایمیداکلوپرید، پریمیکارب و استامیپراید، سمپاشی شده بودند، برداشت شد.
تاثیر شستشو با آب آشامیدنی در از بین بردن سموم خیار
برای بررسی تاثیر شستشو با آب آشامیدنی بر میزان سم؛ ابتدا نمونهها به مدت ۱۰ دقیقه در آب آشامیدنی غوطهور شدند و سپس یک سایش ۱۰ ثانیهای انجام شد. پس از آن نمونهها در هوای آزاد خشک شدند و پژوهشگران سم موجود در آن را استخراج و اندازهگیری کردند.
در انجام این مطالعه، «آناهیتا یزدانپاک» و «هادی استوان»؛ پژوهشگران دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز به همراه همکارانشان مشارکت داشتند.
نتایج بررسی تاثیر شستشو بر میزان سموم باقیمانده نشان داد که شستشو نسبت به نمونه شاهد، دارای میزان کمتری از سموم است و شستشو در حذف بخش اعظم سموم باقیمانده، موثر است.
از آنجا که روشهای مختلف خانگی و صنعتی میتواند باعث کاهش و یا حذف آفتکشهای موجود در محصولات گلخانهای شود، پژوهشگران تاثیر روشهای متداول «پوستگیری»، «شستشو با آب» و «نگهداری در یخچال» را بر میزان سموم باقی مانده در خیار گلخانهای، بررسی کردند.
محصولات گلخانهای به دلیل بسته بودن محیط و وجود رطوبت بالا، دچار آفتهای گیاهی میشوند و سموم مختلفی برای دفع این آفات استفاده میشود. از آنجایی که محصولات گلخانهای مثل صیفی و سبزی به فاصلهای کمی بعد از سمپاشی برداشت میشوند، اغلب مقادیر زیادی از انواع آفتکشها در این محصولات باقی میماند.
آفتکشها و سموم باقیمانده در محصولات خوراکی ممکن است اثرات نامطلوبی مانند سرطان، مشکلات باروری و عوارض سیستم ایمنی و عصبی به دنبال داشته باشند.
بررسیها نشان داد که نگهداری در یخچال با دمای ۴ درجه، باعث کاهش سموم میشود و هر چه روزهای بیشتری در یخچال باقی بماند، میزان سموم کمتر میشود. ولی باید توجه داشت که کاهش سموم در یخچال، کمتر از دو روش دیگر (شستشو و پوستگیری) است.